Taimenen (Salmo trutta L.) ja siian (Coregonus lavaretus L.) in situ -mädinhaudontakokeet metallikaivoksen jätevesipäästöjen vaikutusarvioinnissa - Hannula, Maija (2019)
Kaivostoiminnalla voi olla huomattavia vaikutuksia makeanveden ekosysteemeihin. Talvivaaran monimetallikaivoksen bioliuotusprosessista lasketaan vesistöihin happamia metalli- ja sulfaattipitoisia jätevesiä. Happamissa oloissa useimmat ympäristölle haitalliset metallit ovat liukoisessa biosaatavammassa muodossa, mikä lisää niiden toksisuutta eliöille. Tässä tutkimuksessa selvitettiin in situ -haudontamenetelmän käyttökelpoisuutta arvioitaessa metallikaivoksen jätevesipäästöjen vaikutuksia taimenen (Salmo trutta L.) ja planktonsiian (Coregonus lavaretus L.) mätimunien säilyvyyteen, alkioiden kasvuun ja ruskuaisenkäyttöön. In situ -mädinhaudontamenetelmällä voidaan tutkia pitkäkestoisen altistuksen kumulatiivista vaikutusta koeyksilöihin todellisuutta vastaavassa ympäristössä, mutta haasteena on saada pelkkä kaivosvaikutus esiin usean muun vaikuttavan taustamuuttujan joukosta. Tutkimuksessa ei saatu näyttöä, että kaivostoiminta lisäisi alkioiden kuolevuutta kummallakaan lajilla. Siian säilyvyydet vastasivat muissa tutkimuksissa aiemmin havaittua tasoa. Taimenen kuolevuus oli suurta kaikissa haudontapaikoissa, joten tulokset kertoivat enemmän alueen olojen sopivuudesta taimenen varhaiskehitykselle yleensä kuin antavat tietoa kaivostoiminnan suorista vaikutuksista. Eri haudontapaikkojen erot lämpöoloissa vaikuttivat sekä taimenella että siialla alkioiden kuivamassan ja pituuden kehitykseen. Haudontapaikoilla, joissa veden lämpötila oli korkeampi, alkiot kehittyivät nopeammin ja niiden kuivamassa ja pituus olivat suurempia kuin paikoilla, joissa vesi oli kylmempää. Taimenalkiot käyttivät ruskuaista mädinhaudontakokeen aikana vähän, kun taas siialla ruskuaisen määrä kului nopeammin kehityksen edetessä. Herkimmät kehitysvaiheet, eli hedelmöitys ja sitä seuraavat kehityksen alkuvaiheet ja poikasten kuoriutumisjakso, eivät sisältyneet tutkimukseen. Varhaiskehityksen aikaisen altistuksen mahdolliset vaikutukset kalojen myöhemmissä elinvaiheissa jäivät myös selvittämättä. Mädinhaudontakoetta sovellettiin onnistuneesti luonnonolosuhteissa.