Vallankumous vai muutoksen mahdollisuus? Tekoälyn työllisyysvaikutuksiin liitetyt diskurssit Helsingin Sanomien pääkirjoituksissa - Lampi, Anna (2019)
Tämä tutkielma tarkastelee tekoälyn työllisyysvaikutuksiin liitettyjä diskursseja, diskurssien välisiä suhteita ja niiden osoittamia yhteiskunnallisia muutosvaatimuksia kriittisen diskurssianalyysin keinoin. Tutkielman aineistona toimii 50 Helsingin Sanomien tekoälyä ja työllisyyttä käsittelevää pääkirjoitusta vuosilta 1992-2019. Aineistosta tunnistetaan kaksi toisistaan poikkeavaa puhetapaa, vallankumousdiskurssi ja paremman tulevaisuuden diskurssi. Lisäksi aineistosta nousee viisi yhteiskunnallisen uudistuksen vaatimusta: elinikäisen oppimisen ja koulutusreformin vaatimus sekä siihen liittyvät sivistyksen ja luovuuden vaatimus sekä matemaattisten taitojen vaatimus, työelämän joustavuuden vaatimus ja sosiaaliturvan uudistamisen vaatimus. Vallankumousdiskurssin vahvan aseman vuoksi tutkielmassa tehdään myös katsaus moraalisen paniikin teoriaan ja tarkastellaan lopuksi aineistoa moraalisen paniikin attributionaaliseen malliin peilaten.