Effect of acute strength training on cellular respiration and gene expression of peripheral blood mononuclear cells - Lähteenmäki, Emilia (2019)
Liikunnan avulla voidaan ehkäistä matala-asteista tulehdustilaa, joka on osallisena monien sairauksien kehittymisessä. Toisaalta liikunta voi aiheuttaa lihassoluihin mikrovaurioita laukaisten kehossa tulehdusvasteen, jonka välittäjänä toimivat mononukleaariset valkosolut. Näiden valkosolujen mitokondrioiden toimintaa pidetään yhtenä mahdollisena terveysindikaattorina ja tämä voi myös olla hyödyllinen tutkittaessa liikunnan vaikutuksia terveyteen. Voimaharjoittelun sekä eksentrisen ja konsentrisen lihaskuormitusten eroja valkosolujen soluhengitykseen ei ole tutkittu. Tässä tutkimuksessa kaksitoista miesurheilijaa suoritti eksentrisen, konsentrisen ja näiden yhdistelmäharjoitteen satunnaisessa järjestyksessä. Verinäytteet otettiin ennen harjoitusta sekä 5 min ja 24 tuntia harjoituksen jälkeen. Mononukleaariset valkosolut eristettiin soluhengitysmittauksia varten, jotka suoritettiin korkean erotuskyvyn respirometrillä. Hengitystasot määritettiin hapen kulutuksen perusteella. Rutiinihengitys, elektroninsiirtokapasiteetti sekä vapaa rutiinihengityksen kapasiteetti muuttuivat 5-min yhdistelmäharjoitteen jälkeen. Eksentrisen kuormituksen vaikutus soluhengitykseen oli erilainen verrattuna toisiin kuormituksiin. Tulehdukseen ja mitokondrioihin liittyvien geenin ekpressiotasoissa ei löydetty huomattavaa muutosta. Akuutilla eksentrisellä voimaharjoituksella on erilainen vaikutus valkosoluihin, kuin akuutilla konsentrisella ja yhdistelmäharjoituksella, mikä voi johtua suuremmasta lihasvauriomäärästä, tulehdusvasteesta ja lihaksiston kuormittumisesta.