Lapsen varhaiskasvatuspolun aikaiset siirtymät ryhmästä toiseen päiväkodin johtajien kuvaamina - Nousiainen, Mirva (2020)
Tutkimuksen tarkoituksena oli saada tietoa lapsen varhaiskasvatuspolun aikaisista siirtymistä ryhmästä toiseen. Tarkastelun kohteena olivat siirtymiä päiväkotiryhmästä toiseen aiheuttavat ja ryhmien muodostamiseen vaikuttavat tekijät. Tutkimuksessa tarkasteltiin siirtymäprosessien eri vaiheita osallisuuden näyttäytymisen näkökulmasta. Kiinnostuksen kohteena olivat myös johtajien kuvaamat siirtymiä tukevat tekijät sekä toimivat käytänteet, joiden avulla on mahdollista tukea lapsen varhaiskasvatuspolun jatkuvuutta. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla 13 päiväkodin johtajaa, jotka työskentelevät samassa kaupungissa. Haastattelumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Aineiston analysointi toteutettiin laadullista temaattista sisällönanalyysiä hyödyntäen. Siirtymiä päiväkotiryhmästä toiseen tapahtuu uuden toimintakauden alussa sekä toimintakauden aikana. Johtajat perustelivat siirtymiä lapseen sekä ryhmärakenteeseen liittyvillä tekijöillä. Johtajien kuvauksen mukaan lapsi on välillisesti osallisena etenkin siirtymiin liittyvässä päätöksenteossa. Huoltajia kuullaan, kahta prosessia vertailtaessa, enemmän toimintakauden aikana tapahtuvissa siirtymäprosesseissa. Päiväkodin johtajien mukaan lapsiperusteisuus, ennakointi sekä hyvä valmistelu yhteistyössä huoltajien ja lapsen kanssa mahdollistavat sujuvan siirtymän. Jatkuvuuden ja pysyvyyden takaamiseksi tulee kyseenalaistaa perinteisiä päiväkotien ryhmärakenteita. Tutkimuksen tuloksia on mahdollista hyödyntää siirtymäprosesseja suunniteltaessa ja arvioitaessa sekä pohdittaessa päiväkotien ryhmärakenteita. Laajemman käsityksen muodostamiseksi siirtymistä, tulisi jatkossa tutkia, miten lapset, huoltajat ja henkilöstö kokevat oman osallisuutensa siirtymäprosesseissa sekä niihin liittyvässä päätöksenteossa.