Lohkoketjut ja hajautettu tietovarastointi avoimen datan tukena - Stenberg, Johannes (2020)
Avoimen datan periaatteena on se, että julkiseen käyttöön julkaistu data ja tieto sen alkuperästä ovat aina saatavilla. Nämä periaatteet eivät kuitenkaan välttämättä aina toteudu keskitettyyn tietovarastointiin tai keskeisen tahon hallintaan perustuvissa ratkaisuissa. Vaihtoehtona on tietovarastointi, jossa tallennettu data sijaitsee hajautetusti vertaisverkon noodeilla ja jossa lohkoketjua käytetään datan alkuperätietojen tallentamiseen. Tutkielma toteutettiin suunnittelutieteellisenä tutkimuksena, ja sen tuloksena luotiin suunnitteluartefakti. Artefakti koostuu ohjelmointiprototyypistä sekä prototyypin suunnitelmasta, johon sisältyy myös avoimen datan vertaisverkkopohjaisen tallentamisen vaatimusmäärittely.