Constructing performance measurement model for the M&A integration project - Objectives and Key Results (OKR) - Luhtaniemi, Petrus (2020)
Yrityskaupat ovat strategisia hankkeita, jotka voivat tuoda kummallekin osapuolelle erilaisia etuja kuten mahdollisuuden tehdä liiketoimintaa yhdessä tehokkaammin kuin erikseen. Synergiat ovatkin yksi yleisimmistä syistä yrityskaupoille. Yritysostoja koskevan tutkimuksen mukaan ostavan yrityksen ja kohdeyrityksen välisen integraation onnistuminen ennustaa parhaiten koko yrityskaupan onnistumista. Tutkimus on kuitenkin osoittanut, että synergiat ovat usein vaikeita realisoida ja yrityskaupat on vaikea tapa luoda arvoa osakkeenomistajille. Tämä Pro Gradu -tutkielma tehdään case-yritykselle, joka on ostanut sen kilpailijan vahvistaakseen omaa kilpailukykyään markkinoilla. Näiden strategisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää sekä onnistunutta integraatiota kohdeyrityksen ja ostavan yrityksen välillä että odotettujen synergioiden realisoitumista. Tässä Pro Gradussa luodaan suoritusmittaristo integraatioprojektille käyttämällä konstruktiivista tutkimusotetta. Tutkimuksen tavoitteena on tukea case-yrityksen yrityskaupan onnistumista luomalla suoritusmittaristo integraatioprojektiin. Mittaristomalli integraatioprojektiin luotiin yhteistyössä tutkijan ja case-yrityksen johdon kanssa hyödyntäen olemassa olevaa tutkittua tietoa ja case-yrityksen johdon aikaisempaa työkokemusta. Tuloksena syntyi mittaristomalli integraatioprojektiin, joka rakennettiin OKR-viitekehyksen ympärille. Tässä Pro Gradussa keskitytään ensisijaisesti integraatioprojektin mittaristomallin luomiseen, mutta koska tutkija näki integraatioprojektin alun, myös luodun mittariston soveltuvuutta pystyttiin raportoimaan lyhyesti. Mittaristomalli otettiin käyttöön lähes kokonaan luodun mallin mukaisesti ja se toi johdonmukaisuutta integraatioprojektiin. Toisaalta käyttöönotto osoitti myös, että jotkut mittarit oli helpompi asettaa kuin ottaa käyttöön.