Fysioterapeutin suoravastaanoton toteutuminen Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä - Lautamäki, Lari (2020)
Tämän pro gradu- tutkielman tavoitteena oli selvittää potilasjärjestelmistä saadun informaation perusteella suoravastaanottotoiminnan vaikutuksia TULE-potilaiden potilasvirtoihin Keski-Suomessa ja selvittää voidaanko toiminnalla tehostaa TULE- potilaiden hoitoa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella koulutettiin 28 julkisen terveydenhuollon fysioterapeuttia suoravastaanottotyöhön vuosina 2012–13. Suoravastaanotto käynnistettiin koulutusprojektin jälkeen portaittain vuoden 2013 alusta. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin tietojärjestelmistä fysioterapeutin suoravastaanoton ja lääkärien TULE-potilaiden käyntitietoja vuonna 2014. Fysioterapeutin suoravastaanotto käsitti yhteensä 2 398 TULE-potilaskäyntiä vuoden aikana, joka oli 5 % perusterveydenhuollon lääkärien vastaanotolla käyvien TULE-potilaiden määrästä. Lääkärien avosairaanhoidon vastaanotoille tehtiin 302 873 käyntiä, joista TULE-potilaskäynneiksi oli kirjattu 50 822 (17 %). Fysioterapeutin suoravastaanoton osuus alueen TULE-potilaskäynneistä oli 5 %. Suoravastaanoton potilaista 4% (n=110) ohjattiin jatkohoitoon lääkärille. Suurin osa suoravastaanoton potilaista hakeutui hoitoon selkävaivan (50 %) takia. Niskavaivojen sekä ylä - ja alaraajavaivojen osuudet olivat kussakin ryhmässä 14–15 % Tutkimuksen mukaan suoravastaanotolle on mahdollista päästä kaikissa TULE-sairauksissa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin jokaisessa viidessä perusterveydenhuollon kuntayhtymässä. Suoravastaanotto on volyymiltaan pientä ja TULE - potilaat kuormittavat edelleen lääkärien vastaanottoja. Toimintaa laajentamalla voidaan tehostaa TULE-potilaiden hoitoa ja vähentää lääkärien kuormitusta sekä mahdollisesti vähentää kustannuksia, sillä vain pienellä osalla suoravastaanotolle ohjautuneista potilaista todettiin tarve jatkohoitoon lääkärille.