The effect of sun exposure and tree species on taxonomic, phylogenetic and functional diversity of saproxylic beetle species - Günther, Mariina (2019)
Altistus auringonvalolle ja puulaji vaikuttavat lahopuusta riippuvaisten (saproksyylien) kovakuoriaisten lajimäärään. Halusin tutkia valoaltistuksen ja puulajin vaikutusta käyttämällä kolmea monimuotoisuusmittaa: taksonomista, fylogeneettistä sekä toiminnallista monimuotoisuutta. Tutkimuksessa kuuden eri puulajin lahopuupölkyt altistettiin kolmelle valokäsittelylle, ja saproksyyli kovakuoriaisia kerättiin pölkyiltä kolmen vuoden ajan. Jokaiselle puulajille ja valokäsittelylle laskettiin kaikkien kolmen monimuotoisuusmitan arvot. Taksonomisesti monimuotoisin yhteisö oli valoaltistelulla lahopuulla, kun taas toiminnallinen monimuotoisuus oli korkein varjostetulla lahopuulla. Yhteisöt Carpinus-suvun lahopuilla olivat yleisesti monimuotoisimpia, kun taas Quercus- ja Abies- yhteisöt olivat samankaltaisimpia verrattuna muihin puulajeihin. Kaikki yhteisöt olivat fylogeneettisesti samankaltaisia. Valoaltistuksen myönteinen vaikutus taksonomiseen monimuotoisuuteen tukee aiempien tutkimusten tuloksia. Latvuston sulkeutuneisuuden myönteinen vaikutus lehtipuihin erikoistuneisiin lajeihin voi selittää varjostetuiden käsittelyiden korkeaa toiminnallista monimuotoisuutta. Carpinus-suvun lahopuun korkea taksonominen diversiteetti on osoitettu useassa tutkimuksessa, mutta fylogeneettinen ja toiminnallinen monimuotoisuus oli korkeampaa muilla puulajeilla. Tutkimuksen perusteella suosittelen erilaisia valoaltistuksia ja eri puulajien käyttöä metsien hoito- ja ennallistamistoimissa, jotta monimuotoisuuden eri puolia voidaan suojella.