Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto - Katainen, Juhana (2020)
Tässä tutkielmassa selvitetään systemaattisen ja laadullisen kirjallisuussynteesin avulla, mitä hyötyjä toiminnanohjaus- eli ERP-järjestelmän käyttöönotosta saadaan. Tutkielmassa käydään aihetta läpi yleisellä tasolla niin pienten yritysten kuin suurempienkin organisaatioiden osalta, jolloin eri alojen tarpeita ei siis oteta huomioon. Tavoitteena oli tutustua toiminnanohjausjärjestelmistä tarjottaviin hyötyihin ja investoinnin haasteisiin sekä selvittää, mikä järjestelmien todellinen hyöty liiketoiminnan kannalta lopulta on. Toisin sanoen, onko kalliiseen järjestelmään investoiminen kannattavaa. Tutkimuksen alussa tutkitaan myös toiminnanohjausjärjestelmän määritelmää sekä selvitetään mitä investointi IT-alalla tarkoittaa. Nykyään lähes kaikenkokoiset organisaatiot ottavat yhä enemmissä määrin käyttöön toiminnanohjausjärjestelmän. Kuitenkin iso osa järjestelmien käyttöönotoista epäonnistuu, ja lisäksi investoimisen kannattavuutta ei ole juurikaan tutkittu, vaikka käyttöönotto onnistuisikin. Valloillaan oleva trendi vaikuttaakin olevan, että ERP-järjestelmä on välttämätön jokaisen yrityksen liiketoiminnalle, vaikka tarkempia laskelmia sen hyödyistä ei olisikaan tehty. Tutkimuksessa saatiin selville, että ERP-järjestelmä tuottaa yritykselle moninaisia hyötyjä. Vaikka investoinnin kannattavuuden selvittämiseksi ei ole vielä olemassa yleisesti tunnettua mittaria, on ERP pääsääntöisesti kannattava sijoitus, jos yrityksen toimintaan kuuluu monta eri osa-aluetta.