”抚今追昔, katso menneisyyttä nykyhetken valossa” : perinteisten kiinalaisten taiteenlajien esiintymiä kiinalaisessa nykytaiteessa - Leimio, Sanni (2019)
Tutkielma tarkastelee kolmen perinteisen kiinalaisen taiteenlajin, tässä kalligrafian, maalaustaiteen ja keramiikan esiintymiä ja uudelleentulkintoja kiinalaisessa nykytaiteessa. Tutkielmassa selvitetään teosanalyysin kautta kiinalaisen nykytaiteen teosten tapoja käyttää, esittää, lainata tai tulkita perinteisen kiinalaisen taiteen ja kulttuuritradition elementtejä ja piirteitä. Näitä ominaisuuksia tarkastellaan laajemmin kiinalaisen nykytaiteen, kulttuurisen tradition ja yhteiskunnan kontekstissa, ilmiön syntyä ja sen vaikutuksia problematisoiden. Analysoitavana aineistona toimivat mainittujen teoslajien mukaan jaotellut ja tarkastellut nykytaiteen teokset. Tutkimuskysymykset ja perinteisten elementtien hahmotteleminen esiin teoksista toimivat tässä sekä aineistonvalintaa että sen analyysia ohjaavina tulkinnallisina kehyksinä. Tutkielma sisältää myös katsauksen Kiinan taidehistoriaan käsiteltyjen ilmiöiden ymmärtämisen perustaksi.