Naisjohtajuus : kirjallisuuskatsaus 2008–2019 - Luoma, Miia (2019)
Tässä tutkielmassa tehdään katsaus vuosien 2008–2019 naisjohtajuutta ja -yrittäjyyttä käsittelevään viestintä- ja vuorovaikutustutkimukseen. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on jäsentää ja kuvailla tällä ajanjaksolla tehtyä tutkimusta. Katsauskirjallisuus on kerätty kolmesta keskeisimmästä monitieteisestä tietokannasta, ja katsaus perustuu 39 englanninkieliseen vertaisarvioituun tutkimusartikkeliin. Katsauksen tulokset osoittavat, että keskeisimpiä naisjohtajuuteen ja -yrittäjyyteen liittyviä tutkimusaiheita olivat johtamistyyli ja -taidot, naisjohtajan vuorovaikutusverkostot, naisjohtajuus konstruktiona ja naisjohtajien ja -yrittäjien teknologiavälitteinen viestintä. Tutkimusmenetelminä oli käytetty niin laadullisia, määrällisiä kuin näitä yhdisteleviä menetelmiä. Katsauskirjallisuuden tutkimustulosten mukaan naisjohtajat kokevat jäävänsä vuorovaikutusverkostojen, ns. ”herrainkerhojen” ulkopuolelle, mikä estää esimerkiksi uralla etenemistä ja organisaation oppimista. Teknologiavälitteisen viestinnän merkitys kehittyvien maiden naisjohtajille oli suuri: he pystyivät tekemään liiketoimia ja ylläpitämään sosiaalista pääomaansa viestintäteknologioiden avulla. Katsauksen tuloksista ilmeni myös, että menestystä uralla luodaan ennemminkin joustavuudella ja johtajan pragmaattisilla kyvyillä kuin tietyllä johtamistyylillä. Katsaus osoitti, että naisjohtajuutta ja siihen liittyvää viestintää ja vuorovaikutusta on tutkittu runsaasti, mutta aiheen jatkotutkimukselle on tarvetta. Viestintäteknologia oli yksi keskeisimmistä katsauksen tutkimusaiheista, ja se luokin yhä enemmän erilaisia työskentelymahdollisuuksia. Jatkotutkimuskohteena voisi olla esimerkiksi naisjohtajien virtuaalitiimikokemukset tai -käytänteet verrattuna kasvokkaisvuorovaikutukseen. Yhteiskunnallisesti merkittävää uutta tietoa voisi syntyä, jos tutkittaisiin tarkemmin tuloksissani esille nousseita ”herrainkerhoja”. Näiden takana piileviä syitä ja mekanismeja olisi tärkeää selvittää, jotta yhteiskunta olisi entistä tasa-arvoisempi.