Tarinoita työttömyydestä : narratiivinen tutkimus identiteetin uudelleenrakentamisesta irtisanotuksi joutumisen jälkeen - Hanski, Sini (2019)
Tutkimuksen kohteena on yt-neuvotteluiden kautta tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanottujen identiteetin uudelleenrakentaminen. Tavoitteena on selvittää, minkälaisia asioita irtisanotut liittävät irtisanotuksi joutumiseen ja työttömyyteen, miten nämä asiat vaikuttavat yksilön persoonalliseen identiteettiin sekä kuinka irtisanotut pyrkivät rakentamaan identiteettiään uudelleen irtisanotuksi joutumisen jälkeen. Tutkimusaineistona on hyödynnetty Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Helsingin yliopiston tutkimusryhmän järjestämän vuoden 2018 Työttömän tarina -kirjoituskilpailun 12 irtisanotun kertomusta. Tutkimus on kvalitatiivinen ja se on toteutettu narratiivisella lähestymistavalla. Teoreettisena viitekehyksenä toimii narratiivisuus, sosiaalinen konstruktionismi ja identiteettitutkimus. Aineisto on analysoitu teemoittelemalla ja narratiivisella elämäntarina-analyysilla. Tulokset osoittivat, että työttömäksi jäädessä persoonalliseen identiteettiin vaikuttivat vahva osattomuuden ja toiseuden kokemus, ahdistus taloudellisesta tilanteesta, työn merkitys elämässä, itsensä kehittäminen, työpaikan ulkopuolisten sosiaalisten suhteiden laatu sekä elämän seisahtuminen odotustilaan. Nämä teemat yhdessä vaikuttavat identiteetin uudelleenrakentamiseen. Lisäksi yksilön tausta vaikuttaa siihen, miten hän rakentaa sisäistä tarinaansa ja samalla identiteettiään. Tulokset on esitetty myös tyyppitarinoina, joiden yhteisenä viestinä näyttäytyy irtisanotuksi joutumisen kontekstisidonnaisuus määrittyen kunkin irtisanotun omasta sisäisestä tarinasta käsin. Yhteiskunnan vastaamattomuus työllistymishaluun on aineistoa kokoava kertomusten motiivi. Kertomuksia yhdisti halu ottaa kantaa ja tuoda esiin irtisanotuksi joutumisen inhimillistä puolta.