“As long as I am still here working, I must be committed to start a degree” : a case study on teacher professional development in a refugee settlement in Uganda - Front, Pinja (2019)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia ammatilliseen kehittymiseen liittyviä kokemuksia on opettajilla, jotka asuvat ja työskentelevät eräällä Ugandan suurimmista pakolaisleireistä. Opettajien ammatillista kehittymistä ei ole tutkittu riittävästi maailman hauraimmissa olosuhteissa, joissa ammattitaitoisten opettajien tarve on kaikkein suurin. Keskittymällä opettajien kokemuksiin, toiveisiin ja motivaatioihin, tämä tutkielma tuo lisäarvoa aikaisempaan tutkimukseen opettajien ammatillisesta kehittymisestä hauraissa olosuhteissa. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, joka tutki opettajien ammatillisia kehittymismahdollisuuksia sekä opettajien aikaisempien kokemusten että tulevaisuuden toiveiden näkökulmasta. Tutkimuksen toisena tavoitteena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat opettajien motivaatioon kehittää itseään ammatillisesti. Tutkimuksen ensisijainen aineisto kerättiin pakolaisleirille suuntautuneen kenttävierailun aikana, jolloin leirillä työskenteleviä opettajia haastateltiin. Tämän lisäksi tutkimus käyttää aineistonaan kenttämuistiinpanoja ja kyseisen pakolaisleirin koulutusresursseja koskevia tilastoja. Analyysi toteutettiin laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen tulokset paljastivat, että tarjolla olevat ammatilliset kehitysmahdollisuudet eivät vastaa opettajien toivomuksia. Opettajilla on kunnianhimoisia tavoitteita liittyen akateemiseen jatkokouluttautumiseen, mutta tarjolla on pelkästään yksittäisiä ja epäsäännöllisiä työpaja- tai seminaarikertoja, jotka eivät tarjoa mahdollisuuksia muodolliseen pätevöitymiseen. Tutkimuksen toinen tulos osoittaa, että opettajien sisäinen motivaatio on kaikista merkittävin tekijä opettajien ammatillisen kehittymisen taustalla. Näiden tulosten lisäksi tutkimus toi esille huolestuttavaa tietoa pakolaisleirillä asuvien ja työskentelevien opettajien ankarista elinolosuhteista, jotka voivat vaikuttaa opettajien halukkuuteen työskennellä leirillä pitkäaikaisesti. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan ehdottaa, että opettajille tulisi olla tarjolla enemmän tukea ja joustavampia jatkokoulutusmahdollisuuksia. Tämä vahvistaisi opettajien motivaatiota ja parantaisi Ugandan koulutusjärjestelmän laatua. Pakolaisleirillä asuvien ja työskentelevien opettajien elinolosuhteita tulisi myös parantaa, jotta opettajien vaihtuvuus vähenisi ja jotta lupaus kaikille avoimesta laadukkaasta koulutuksesta saataisiin pidettyä.