PKR phosphorylation as an Indicator for echovirus 1 genome egress from endosomes - Aspelin, William (2019)
Isäntäsolut ovat kehittäneet useita keinoja tunnistaa viruksia ja estää niiden lisääntyminen. Yksi näistä keinoista on translaatioon vaadittavan tukiproteiini eukaryotic intiation factor 2:n (eIF2) fosforylaatio, joka estää translaation tehokkaasti. Kaksijuosteisesta RNA:a (dsRNA) aktivoituva protein kinase dsRNA-dependent-proteiini (PKR) on eIF2 kinaasi, joka itsefosforyloituu aktivoituessaan. Sekä PKR:N että eIF2:n fosforylaatio yhdistetään usein antiviraaliseen soluviestintään. Echovirus 1 (EV1) kuuluu enterovirusten B-alaryhmään, jonka jäsenistä useat on yhdistetty tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen sille altistuneissa lapsissa. Se tunkeutuu isäntäsoluihin endosominkaltaisissa rakkuloissa ja vapauttaa genominsa proteiinikuoresta näissä rakkuloissa. Ei ole täysin varmaa miten EV1 genomi pääsee rakkulakalvon läpi solulimaan, jossa translaatio ja replikaatio tapahtuvat. Tässä työssä osoitamme, että EV1-infektoituihin soluihin transfektoidut virusgenomille komplementaariset oligonukleotidikoettimet aktivoivat PKR:n fosforylaatiota muodostaessaan kompleksin virusgenomin kanssa solulimassa. Tätä fosforylaatiota voi käyttää osoittamaan, että EV1 genomi on vapautunut endosomirakkulasta solulimaan, mikä tapahtui A549 soluissa noin 2,5−3,5 tuntia infektion jälkeen. Pidemmälle kehitettynä tämä uusi metodi voi tulevaisuudessa auttaa selvittämään, miten EV1:n genomi vapautuu endosomista, löytämään siihen liittyviä proteiineja sekä kehittämään lääkkeitä ja rokotteita EV1:ä vastaan.