Polven nivelrikon vakavuuden arviointi röntgenkuvista ohjaamattoman oppimisen keinoin - Nykänen, Visa (2020)
Tutkielman tavoitteena oli toteuttaa automaattinen menetelmä polven nivelrikkoon liittyvien muuttujien laskemiseen röntgenkuvista ja selvittää minkälainen klusterointi saadaan aikaan laskettujen muuttujien perusteella. Muuttujat laskettiin reunantunnistukseen perustuvalla menetelmällä ja menetelmää arvioitiin tarkastelemalla laskettujen muuttujien yhteyksiä aineistossa oleviin asiantuntijoiden tekemiin nivelrikon vakavuusluokituksiin Osteoarthritis Initiative:n kokoamassa aineistossa. Lopulta menetelmän avulla laskettujen arvojen perusteella tehtiin klusterointi K-means++-algoritmia käyttäen. Klusteroinnin havaittiin yleisestä nivelrikon vakavuuden arviointiin tarkoitetusta luokittelujärjestelmästä KL-luokituksesta poiketen jakavan vakavan nivelrikon mediaaliseen ja lateraaliseen sen perusteella, kummallako puolella nivelrikkoon liittyvät havainnot tehtiin. Lisäksi varhaisen nivelrikon havaittiin jakautuvan kahtia eminentian terävöitymisestä laskettujen muuttujien perusteella.