Muutosjohtaminen lastensuojelun sosiaalipalveluissa - Jauhola, Niina (2019)
Tutkielman tehtävänä on selvittää johtavien sosiaalityöntekijöiden kokemuksia muutosjohtamisesta. Tarkoituksena on tarkastella sosiaalipalvelujen muutosjohtamista, sen tapoja, mahdollisuuksia ja rajoitteita. Tarkoituksena on myös tarkastella sitä, millaisella johtamisella tuetaan sosiaalialan asiantuntijuutta muuttuvassa toimintaympäristössä. Tutkielman analyysiprosessi pohjaa teoriaohjaavaan sisällönanalyysiin. Aineiston muodostavat viiden johtavan sosiaalityöntekijän haastattelut, jotka on toteutettu teemahaastatteluin. Muutosjohtaminen on läsnä johtavien sosiaalityöntekijöiden jokapäiväisessä työssä. Muutosjohtaminen lastensuojelun sosiaalipalveluissa on ylhäältä tulevien muutosten toteuttamista tai oman organisaation sisällä tapahtuvan kehittämisen johtamista. Muutosten alkuperä vaikuttaa muutoksen johtamisen tapoihin sekä sen mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Lastensuojelun sosiaalipalveluissa muutosjohtamisen tapoina ovat muutostoimintojen johtaminen eli muutoksen suunnittelu, ymmärtäminen ja muutosviestintä sekä henkilöstövoimavarojen johtaminen eli henkilöstön osallistaminen, tukeminen ja kannustaminen. Asiantuntijuuden johtamisessa muutoksessa korostui johtajan oma asiantuntijuus sekä työntekijöiden osaamisen ja asiantuntijuuden johtaminen. Muutosjohtamisen mahdollisuutena on lastensuojelun työn sisällön kehittäminen, lastensuojelun henkilöstön osaamisen ja asiantuntemuksen hyödyntäminen sekä palvelujen laadun ja asiakastyytyväisyyden kehittäminen. Muutosjohtamisen mahdollisuudet liittyivät ennen kaikkea organisaation sisäisen kehittämistyön avulla aikaansaatuihin muutoksiin. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että muutosjohtamisen haasteet lastensuojelussa ovat henkilöstöjohtamisen haasteita, kuten henkilöstön osallistamisen ja henkilöstön ammattitaidon hyödyntämisen vaikeudet sekä työhyvinvoinnin ja työmotivaation kärsiminen. Muutosjohtamiseen liittyy myös strategisen johtamisen haasteita, kuten organisaation ulkopuolelta tulevien muutosten johtamisen vaikeus, johtajan toimiminen useissa eri rooleissa sekä johtamiskoulutuksen puute.