Kansainvälisesti hajautettujen projektien haasteet ja niiden hallinta - Mäenpää, Sannakaija (2020)
Kansainvälisesti hajautetuilla projekteilla on runsaasti hyötyjä erityisesti niiden tuomissa kustannussäästöissä, resurssien laajemmassa hankinnassa ja muuttuvien vaatimusten mukaan joustavuudessa, mutta projektien kansainvälinen hajautus tuo mukanaan uudenlaisia haasteita, kun mukana on henkilöstöä yli kielellisten, fyysisten ja organisaatioiden rajojen. Haasteet on tässä tutkimuksessa jaoteltu kolmeen eri kategoriaan: kommunikointi, koordinointi ja kulttuuri. Kommunikointi tuottaa haasteita muun muassa siinä, miten teknologiasta riippuvaiset projektitiimit kommunikoivat eri medioiden kautta eri toimipisteissä, ja mitä vaikutuksia tehottomalla kommunikaatiolla on tiimin sisäisen luottamuksen syntyyn. Koordinoinnissa haasteena ovat muun muassa aikaerot ja eri osa-alueiden erilainen tiedon tarve, ja toimipisteiden välinen tiedon kulku. Kulttuurilliset haasteet on jaettu tässä kirjallisuuskatsauksessa vielä kolmeen erilliseen kategoriaan, sillä haasteita löytyi projektin kulttuurista, organisaatiokulttuurista ja tiimin jäsenten kansallisista kulttuureista. Kulttuurilliset haasteet sisältävät muun muassa sen, tukeeko organisaatiokulttuuri hajautettua työskentelyä, ja miten hierarkkisesta kulttuurista tulevat projektitiimin jäsenet suhtautuvat johtamiseen eri tavalla kuin muut tiimin jäsenet. Hajautettujen projektien hallinnassa on otettava huomioon enemmän riskitekijöitä verrattuna perinteisiin projekteihin, mikä muuttaa myös projektipäällikön roolia projektin sisällä johtajasta enemmän koordinaattoriksi. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan kansainvälisen hajautuksen tuomia haasteita, niihin käytettyjä ratkaisuja, ja miten projektin hajautus ainutlaatuisine ominaisuuksineen vaikuttaa projektinhallintaan.