Tietojärjestelmäinvestoinnin kannattavuuden määrittäminen - Hakala, Henri (2019)
Tässä tutkielmassa keskitytään tutkimaan tietojärjestelmäinvestointien kannattavuuden määrittämistä ja millaisia hyötyjä tietojärjestelmäinvestoinneilla voidaan saavuttaa organisaatiossa. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tietojärjestelmäinvestoinneista saavutettavat hyödyt voidaan jakaa koviin ja pehmeisiin hyötyihin. Kovilla hyödyillä tarkoitetaan usein hyötyjä, jotka ovat mitattavissa rahamääräisin menetelmin. Pehmeillä hyödyillä tarkoitetaan usein hyötyjä, joiden mittaaminen suoraan rahamääräisin menetelmin on haastavaa. Pehmeät hyödyt voivat olla esimerkiksi aineettomia, strategisia tai välillisiä hyötyjä. Näiden hyötyjen kannattavuutta voidaan arvioida arviointimenetelmien avulla. Kovien hyötyjen arvioimiseen voidaan käyttää laskentatoimen perinteisiä menetelmiä kuten pääomankustannus, sijoitetun pääoman tuottoaste, nykyarvomenetelmä, sisäinen korkokanta ja takaisinmaksuaika. Pehmeiden hyötyjen arvioimiseen kannattavuuden näkökulmasta voidaan käyttää kokonaisvaltaisia menetelmiä, jotka pyrkivät muuttamaan aineettomat hyödyt mitattavaan muotoon. Pehmeiden hyötyjen arvioimiseen voidaan käyttää kvantifiointimenetelmää, tasapainotettua tuloskorttia tai informaatiotaloustieteen menetelmää. Tutkimuksessa huomattiin, että aineettomien hyötyjen arviointi voi olla haasteellista niiden luonteen vuoksi ja useamman arviointimenetelmän rinnakkainen käyttäminen voi olla organisaation näkökulmasta katsottuna järkevää.