Rakentavan journalismin projektin oikeutus Luciano Floridin informaation filosofian avulla - Kelloniemi, Veli-Pekka (2019)
Sovellan tässä tutkielmassa Luciano Floridin informaation filosofiaa rakentavan journalismin projektin taustalla tunnistamieni implisiittisten normien oikeuttamiseen. Esitän normit kahtena teesinä, joille osoitan analogian Floridin filosofisesta viitekehyksestä. Ensimmäinen teesi on epistemologinen, ja se odottaa journalismilta aktiiviselle ihmiselle relevantin sisällön tuottamista. Toinen teesi on normatiivinen, ja se koskee journalismin vastuun ja tehtäväkentän laajentamista yhteiskunnassa siten kuin Floridin infosfäärin lait edellyttävät. Floridin konstruktionismi teoreettisena viitekehyksenä sitoo molemmat teesit yhteen. Vastaavan analogian olisi voinut mahdollisesti rakentaa jonkun toisenkin filosofin ajatuksiin nojautuen, mutta Floridin filosofia on journalismiystävällistä lähtökohdiltaan. Floridin informaation filosofiassa semanttinen informaatio on hyvin muodostunutta, merkityksellistä ja totuudellista dataa, joka voi päivittyä tiedoksi ollessaan myös relevanttia ja hyvin perusteltua. Journalismin informaation relevanttiuden määrää yleisö, siksi ihmiskäsitys on tärkeä relevanttiuden määrittelyssä. Perustelun suorittaminen kysymys–vastaus -verkoston avulla sisältää analogian journalismin ”tarinan kerrontaan”. Sekä Floridi että rakentavan journalismin projekti katsovat kysymyksenasettelulla olevan suuren merkityksen tarkasteltavan asian kannalta. Etiikan kannalta informaatiolla on Floridin mukaan semanttisen tason ohella myös ontologinen taso. Tutkielmassa journalismi istutetaan infosfäärin ontologiselle tasolle integroidun RPT-mallin avulla. Näin rakentavan journalismin vastuu ympäristönsä hyvinvoinnista tulee perustelluksi. Rakentavan journalismin projektille on aiemmin esitetty akateemisessa maailmassa vain positiiviseen psykologiaan nojautuva metodologinen määritelmä. Rakentavan journalismin normatiivisten ja episteemisten vaatimusten filosofinen oikeutus on vielä esittämättä, ja se onnistuu mielestäni hyvin Floridin filosofisen viitekehyksen avulla.