Nuorten aikuisten kokemuksia lapsuudesta alkoholiperheessä elämisestä - Maaniemi, Marika (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää 18- 30- vuotiaiden nuorten aikuisten kokemuksia ja kokemia tunteita lapsuuden alkoholiperheestä. Aikaisempi tutkimus osoittaa alkoholiperheen lapsen kasvun olevan normaalista poikkeavaa vaikuttaen lapsen tunnemaailmaan. Alkoholiperheiden lasten avun saantia vaikeuttaa puhumattomuus ja ilmiön piilossa pysyminen, minkä vuoksi tutkimuksen tavoitteena on antaa nuorten kokemuksille ääni, tuoda aiheelle lisää näkyvyyttä sekä saada ymmärrystä nuorten kokemus- ja tunnemaailmasta. Luonteeltaan tutkimus on laadullinen tutkimus, jonka teoreettiseksi lähestymistavaksi valikoitui fenomenologinen suuntaus. Aineisto on kerätty teemahaastattelun avulla. Tutkimukseen osallistuneiksi valikoitui 5 miespuolista ja 1 naispuolinen henkilö, joiden perheessä toisella tai molemmilla vanhemmilla on tai on ollut haastateltavien lapsuudessa alkoholiongelma. Tutkimusaineisto on analysoitu aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Keskeisimpänä tutkimustuloksena tutkimus osoittaa alkoholiperheen olevan piilossa oleva aihe ja vaikuttaneen haastateltavien tunteiden säätely kykyyn aiheuttaen tunteiden yli- ja alisäätelyä: masennusta, ahdistusta ja pahaa oloa sekä aggressiivista käyttäytymistä, vaikeuksia ymmärtää omia ja muiden tunteita, vaikeuksia ilmaista omia tunteitaan sekä tunteiden tukahduttamista. Tunteiden säätelykyvyn ongelmat ovat vaikuttaneet myös haastateltavien itsetuntoon ja aiheuttaneet päihteiden käyttöä ja muita haitallisia käyttäytymistapoja. Haastateltavien selviytymisessä lapsuuden kokemuksista ovat auttaneet erilaiset elämän käännekohdat, jotka ovat toimineet merkittävinä selviytymisen avaimina. Tällaisia ovat olleet: kotoa poismuutto, puolison löytäminen, oman