Korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden virheorientaatioprofiilit ja niiden yhteys työhyvinvointiin - Juselius, Eveliina; Kukkola, Karoliina (2019)
Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia virheorientaation profiileja korkeasti koulutetuilla asiantuntijoilla voidaan tunnistaa. Lisäksi tutkimme virheorientaatioprofiilien eroja taustatekijöiden (sukupuoli, ikä, johtotehtävissä työskentely ja ammattitausta) ja työhyvinvoinnin (työuupumus ja työn imu) suhteen. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena keväällä 2017. Tutkittavat (n=1632) olivat professoreja (27 %), tieteentekijöitä (34 %), ekonomeja (21 %) ja tekniikan akateemisia (17 %). Puolet (50 %) tutkituista oli naisia, 45 % työskenteli johtotehtävissä ja keski-iältään he olivat 48.6 vuotta. Virheorientaatiota tutkittiin kolmen kuvaajan (kyky käsitellä virheitä, virheille altistavien riskien ottaminen ja virheiden jännittäminen) avulla. Klusterianalyysin tulokset osoittivat, että korkeasti koulutetuista asiantuntijoista voitiin muodostaa neljä toisistaan eroavaa virheorientaatioprofiilia: Neuvottomat (34 %), Rohkeat riskinottajat (26 %), Virheistä selviytyjät (25 %) ja Virheiden jännittäjät (15 %). Tulosten mukaan profiilit erosivat osin taustatekijöiden suhteen. Työhyvinvoinnin suhteen Rohkeat riskinottajat muodostivat suotuisan profiilin, sillä heillä oli vähiten työuupumusta ja eniten työn imua, kun taas Virheiden jännittäjät muodostivat riskiprofiilin, koska heillä oli eniten työuupumusta ja vähiten työn imua. Näin ollen kannattaakin pyrkiä luomaan työhyvinvoinnin kannalta suotuisa ja Rohkeille riskinottajille tyypillinen tapa suhtautua virheisiin, jossa kyky käsitellä virheitä ja virheille altistavien riskien ottaminen korostuivat virheiden jännittämisen ollessa hyvin alhaisella tasolla.