Työkuormitus ja siitä palautuminen opetustyössä - Lepistö, Marika (2019)
Opettajat kokevat kuormittumisen ja palautumisen haasteita opetustyössään aikapaineiden ja moninaisten opettajaan kohdistuvien vaatimusten vuoksi. Töitä on tehtävä usein vapaa-ajalla tai tekemättömät työt pyörivät mielessä. Tämä estää psyykkisen irtautumisen työstä vapaa-ajalla, mikä on keskeinen psykologinen mekanismi työkuormituksesta palautumiseen. Aikaisemman tutkimustiedon perusteella palautumista työkuormituksesta edistävät riittävä uni ja lepo, liikunta, vapaa-ajan aktiviteetit sekä koti- ja työelämän resurssit. Itsesäätely- ja tietoisuustaitojen harjoittamisen sekä opettajan minäpystyvyyden tukemisen on todettu edistävän palautumista työkuormituksesta.