Opetuksen vaikutus ikäihmisten älylaitteiden käyttöön ja teknologian hyväksyntään - Korpela, Viivi; Pajula, Laura (2020)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan sitä, voidaanko teknologisten taitojen opetuksen avulla vaikuttaa ikäihmisten älylaitteiden käyttöön ja niiden hyväksyntään. Tutkimuksen tavoitteena on tutkia niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat ikäihmisten teknologian käytön taustalla ja selvittää, onko tutkimuksen aikana toteutettu teknologisten taitojen opetus vaikuttanut älylaitteiden käyttöön ja yleiseen suhtautumiseen teknologiaa kohtaan. Tutkimuksen yhteiskunnallisella tasolla nostetaan esille myös näkökulma siitä, voiko tämän kaltaisen opetuksen avulla mahdollisesti auttaa ikäihmisiä sopeutumaan paremmin nopeasti digitalisoituvaan yhteiskuntaan. Tutkimus on monimenetelmätutkimus, jossa on hyödynnetty laadullista ja määrällistä tutkimusmenetelmää. Tutkimukseen osallistui 12 koehenkilöä, jotka osallistuivat puolistrukturoituun puhelinhaastatteluun ennen kurssia ja sen jälkeen. Lisäksi jokainen osallistuja täytti kyselylomakkeen kurssin ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä. Tutkimusaineisto kerättiin Jyväskylän Kesäyliopiston järjestämällä Älylaitteet arjen ilona ja apuna -kurssilla, joka on osa laajempaa Geronet-hanketta. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että opetus näyttäisi lisäävän ikäihmisten rohkeutta käyttää teknologiaa. Tulosten perusteella vaikuttaisi myös siltä, että yhteiskunnan nopea digitalisoituminen herättää ikäihmisten keskuudessa huolta kehityksen mukana pysymisestä. Kuitenkin myös tässä ikäryhmässä teknologiaan ja älylaitteisiin suhtaudutaan pääosin myönteisesti ja uteliaasti. Tässä tutkimuksessa teknologiahyväksyntä ei kuitenkaan vaikuttanut muuttuneen merkitsevästi. Tutkimustulokset tukevat aiemmin saatuja tuloksia opetuksen positiivisesta vaikutuksesta ikääntyvien teknologian käyttöön. Lisäksi tässä tutkimuksessa nousi esille kirjallisuuden perusteella luodun tulkintaviitekehyksen ulkopuolisena havaintona ikääntyneiden halu osallistua kurssille sosiaalisen kanssakäymisen lisäämiseksi omassa elämässä. Myös mahdolliset teknologian käytön positiiviset ja negatiiviset terveysvaikutukset nousivat tuloksissa esille teknologian käyttöön vaikuttavina tekijöinä.