Käyttöliittymösuunnittelun perusperiaatteet verkkokaupoissa - Vänskä, Sini (2019)
Käyttöliittymä on ihmisen käyttämän teknologian osa, jonka avulla ihminen pyrkii saavuttamaan päämääränsä ja erittelemään ongelmaansa. Käyttöliittymäsuunnittelu on osa käyttökokemuksen suunnittelua, jolla pyritään vaikuttamaan käyttäjän mielikuvaan ja kokemukseen teknologisen tuotteen käytöstä. Sivusto- ja sovellussuunnittelun viitekehyksessä tämä tarkoittaa usein näytöllä näkyvää graafista käyttöliittymä, sekä siihen liittyvien komponenttien suunnittelua niin, että sivuston tai sovelluksen käyttö olisi tehokasta, tarkoituksenmukaista ja miellyttävää. Tätä varten on otettava huomioon tuotteen käyttöön liittyvien ominaisuuksien suunnittelu, sekä huomioitava, miten käyttöliittymästä saataisiin innostava. Käyttöliittymäsuunnittelua on tutkittu vuosikymmenien ajan, ja tutkimuksissa on eritelty käyttöliittymiin liittyviä käytettävyyden, estetiikan ja informaatioprosessoinnin ominaisuuksia. Verkkokauppojen suosio kaupankäynnissä on kasvanut. Niiden käyttöliittymäsuunnittelussa joudutaan huomioimaan paitsi edellä mainitut ominaisuudet, mutta myös se, että verkkokauppoihin liittyy transaktio näkökulma. Nämä luovat tiettyjä vaatimuksia käyttöliittymän toteutukselle. Tässä tutkielmassa eritellään, millaisia perusperiaatteita käyttöliittymäsuunnitteluun kuuluu. Tämän lisäksi tutkitaan, miten nämä perusperiaatteet ovat sovellettavissa verkkokauppojen käyttöliittymien suunnittelussa ja miten ne näkyvät tässä kontekstissa. Tutkielmassa vastataan tutkimuskysymyksiin: ”Mikä on käyttöliittymä ja millaisia ovat sen suunnitteluperiaatteet?” ja ” Miten käyttöliittymäsuunnittelun perusperiaatteet ilmenevät verkkokaupoissa?”. Perusperiaatteita on tutkittu tutkielmassa kolmesta näkökulmasta: yleiset suunnitteluperiaatteet, käytettävyyden suunnittelu ja visuaalinen suunnittelu. Periaatteiden pohjalta tehtyjen ratkaisujen liittyvyyksiä toisiinsa on myös pyritty selittämään kokonaisvaltaisen ymmärryksen saamiseksi. Kirjallisuuden tutkimisen ja erittelyn jälkeen tutkielman pohdinta ja yhteenveto osuudessa pyritään selittämään vastaukset tutkimuskysymyksiin, tutkielman tarpeellisuus ja mahdolliset tarpeet jatkotutkimukselle.