Finnish technology-intensive growth firms : individual capabilities during high-growth and internationalization - Vilkki, Samu (2019)
Kasvuyritykset erityisesti teknologia-alalla ovat olleet ajankohtainen ilmiö jo muutaman vuosikymmenen ajan. Globaalit markkinat ja kiihtyvään tahtiin syntyvät uudet innovatiiviset ratkaisut ovat tarjonneet uusille yrityksille toimintaympäristön, jossa kansainvälistyminen on mahdollista nopeasti ja jo yrityksen elinkaaren alkuvaiheessa. Uusia teknologiakeskeisiä start- up yrityksiä perustetaan markkinalle jatkuvasti. Tässä tutkimuksessa käsitellään yrityksen nopeaa kasvua, born-global käsitettä ja teknologiayritysten kansainvälistymistä henkilöstön kyvykkyyden näkökulmasta. Tämä gradu pyrkii vastaamaan kysymyksiin: minkälaisia kykyjä ja taitoja vaaditaan teknologiakeskeisten kasvuyritysten työntekijöiltä, ja kuinka näitä kehitetään yrityksissä. Myös nopean kasvun vaikutuksia henkilöstöön käsitellään tutkimusongelmissa. Tutkimuksessa tutkittiin suomalaisia teknologiakeskeisiä kasvuyrityksiä. Kokonaisuudessaan haastateltiin viiden eri yrityksen henkilöstöhallinnon ja johtotason edustajia heidän näkemyksistään edellä mainittuihin aiheisiin. Sisältöanalyysia käyttämällä haastatteluista saatu data käsiteltiin ja johdettiin loogisiksi kokonaisuuksiksi. Päälöydöksenä tuloksista voidaan pitää sitä että kasvuyrityksissä vastuu henkilöstön kyvyistä, taidoista ja niiden kehittämisestä on paljolti henkilöllä itsellään. Yrityksen osallistuminen taitojen ja kykyjen kehittämiseen ilmenee usein vasta yrityksen kasvun myöhäisemmässä vaiheessa, jolloin henkilöstöhallinnon rakenteet on luotu. Yrittäjähenkisyys ja kyky oppia nopeasti korostuvat tärkeinä taitoina kasvuyritysten henkilöstössä tällä alalla.