Riidan ja erimielisyyden aiheet ja niihin liittyvien tunnesisältöjen laadullinen muutos paripsykoterapiassa - DiBaldo, Roosa Melina; Karjalainen, Lasse (2019)
Erimielisyydet ja riidat ovat hyvin yleisiä parisuhteissa, joidenkin tutkijoiden mukaan jopa välttämättömiä. Parisuhteella on vaikutusta yksilön hyvinvointiin, jolloin erimielisyydet ja riidat voidaan nähdä uhkana niin parisuhteen kuin yksilöidenkin hyvinvoinnille. Tässä tutkimuksessa oli kaksi tutkimuskysymystä: 1) Mitä riidan ja erimielisyyden aiheita pariterapiaan hakeutuneilla pareilla on? ja 2) Tapahtuuko teemoja käsiteltäessä erimielisyyden ja riidan aiheiden tunnesisällöissä laadullista muutosta paripsykoterapian aikana? Ensimmäiseen kysymykseen pyrittiin vastaamaan aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä ja jälkimmäiseen diskurssianalyysillä. Aineistona tässä tutkimuksessa oli kahden parin paripsykoterapiaprosessit kokonaisuudessaan, yhteensä kymmenen 90 minuutin istuntoa. Tutkimuksemme osoitti, että pareilla esiintyy lukuisia erimielisyyden ja riidan aiheita: ajankäyttö, keskinäisen ymmärryksen ongelmat, kommunikaatio, parisuhteen tila, perhe-elämä ja sukulaissuhteet, puolison persoona ja käyttäytyminen, seksuaalisuus sekä tulevaisuus. Erimielisyydet eivät eskaloituneet riidoiksi, vaan pariterapiakonteksti tarjosi pareille areenan käsitellä erimielisyyksiä ilman selvää konfliktia. Valtaosa erimielisyyksistä oli lyhyitä, jolloin aiheeseen ei palattu ollenkaan tai vain kerran lyhyesti pariterapian aikana. Erimielisyyksiin ja riitoihin liittyvien tunnesisältöjen muutosta oli havaittavissa sellaisissa aiheissa, joita terapian aikana käsiteltiin useampaan otteeseen.