Ohjelmistorobotiikan käytön vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat laskentatoimen alalla - Leppänen, Veera (2019)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan digitalisaation seurauksia laskentatoimen työssä. Tutkielma on rajattu tarkastelemaan ohjelmistorobotiikkaa ja sen käyttöönoton vaikutuksia ulkoisen ja sisäisen laskentatoimen työhön. Tutkielma pyrkii saavuttamaan tutkittavasta aiheesta kattavan kuvan, minkä vuoksi empiirisessä osuudessa hyödynnetään SWOT-analyysiä, jonka avulla kartoitetaan tutkittavan aihealueen vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Tämän lisäksi, tässä tutkielmassa pyritään tutkimaan ohjelmistorobotiikan yleistymisen vaikutuksia laskentatoimen työnkuviin, työtehtäviin ja työrooleihin. Tutkielman empiirinen osuus on suoritettu kvalitatiivisena, eli laadullisena tutkimuksena tutkimushaastattelumetodia hyödyntäen. Puolistrukturoituja tutkimushaastatteluja suoritettiin yhteensä kahdeksan kappaletta laskentatoimen ja ohjelmistorobotiikan asiantuntijoille. Tutkimustulokset avasivat ulottuvuuksia kaikkiin SWOT-analyysin osa-alueisiin. Tämän lisäksi tutkimustulokset kattoivat myös vastauksia laskentatoimen työn tekemisen muutokseen, työntekijöiltä tulevaisuudessa odotettaviin taitoihin ja työrooleihin. Tutkimustulokset antoivat ennusteita myös suuremmista, yhteiskuntaa muokkaavista muutoksista, joita ohjelmistorobotiikan kaltaiset teknologiat ja niiden hyödyntäminen voivat aiheuttaa.