Lohkoketjuteknologia yleiskäyttöisenä teknologiana ja sen sovellutukset - Sanmark, Niklas (2019)
Tämä työ on kirjallisuuteen pohjautuva arvio siitä, onko lohkoketjuteknologialla riittävästi piirteitä, joilla se voidaan tunnistaa yleiskäyttöiseksi teknologiaksi. Ensiksi määritellään käsite yleiskäyttöinen teknologia ja miten se eroaa tavanomaisesta yleishyödyllisestä teknologiasta. Tämän jälkeen tutustutaan lohkoketjuteknologiaan tarkemmin ja sen taloudellisiin ulottuvuuksiin. Tältä pohjalta pohditaan lohkoketjuteknologian nykyhetken etuja ja haittoja ja arvioidaan, onko lohkoketjuteknologia yleiskäyttöinen teknologia. Tässä annetaan esimerkkejä hyvin erilaisista toimialoista, joissa lohkoketjuteknologiaa voi hyödyntää. Seuraavaksi tutustutaan lohkoketjuteknologian potentiaalisiin uusiin sovellutuksiin. Lopuksi johtopäätöksissä todetaan, että etukäteen on hyvin vaikea todentaa, onko lohkoketjuteknologia seuraava yleiskäyttöinen teknologia, sillä monet työssä esitetyt yleiskäyttöisen teknologian ominaispiirteet ovat tunnistettavissa jälkikäteen havainnoimalla. Lisäksi lohkoketjuteknologiassa on teknologiana erilaisia haasteita, mikä itsessään antaa olettaa, ettei tulevaisuuden mahdollinen yleiskäyttöinen lohkoketjuteknologia perustu samoihin teknisiin ratkaisuihin, mitkä on tunnettu tämän työn kirjoittamisen hetkellä.