IT:n hallinta ja ohjaus uusissa maakunnissa - Rantanen, Mikko (2019)
Informaatioteknologia (IT) on läsnä kaikkialla, ja erilaisista tietojärjestelmistä on tullut kriittinen osa useimpien organisaatioiden päivittäistä toimintaa. Kehittyneissä yhteiskunnissa onkin käynnissä jatkuva murros, jossa sekä julkiset että yksityiset toimijat pyrkivät hyödyntämään uusien digitaalisten teknologioiden (kuten mobiili-, pilvi-, data-analytiikka- ja tekoälyteknologioiden) luomia mahdollisuuksia toiminnassaan. Myös Suomessa parhaillaan valmisteilla olevassa maakunta- ja sote-uudistuksessa tavoitellaan digitalisaation avulla pitkän aikavälin hyötyjä kustannusten kasvun hillitsemisessä ja palvelujen laadun parantamissa. On kuitenkin vaarana, että hyödyt jäävät toteutumatta ilman selkeää ja tehokasta IT:n hallintamallia. Tässä pro gradu -tutkimuksessa tarkastellaan IT:n hallintaan ja ohjaukseen liittyvää problematiikkaa maakunta- ja sote- uudistuksen myötä syntyvissä uusissa maakunnissa. Teoreettisiksi lähtökohdiksi valittiin liiketoiminnan ja IT:n strategisen yhteensovittamisen, hyvän IT:n hallintatavan ja kokonaisarkkitehtuurin hallinnan tutkimustraditiot, joiden lähtökohtana on IT:stä saatavien hyötyjen varmistaminen. Tutkimuksen empiirinen osa toteutettiin tapaustutkimuksena, jossa haastateltiin kahden tapausmaakunnan osalta uudistuksen valmistelutyöhön osallistuneita ihmisiä. Lisäksi tarkasteltiin uudistukseen valmisteluun liittyviä dokumentteja ja lainsäädäntöä sekä havainnoitiin yhtä uudistuksen valmisteluun liittyvää tilaisuutta. Tutkimuksen tuloksena muodostettiin maakunnallisen IT:n hallintamallin suunnitteluperiaatteet sekä niiden pohjalta ehdotus yleistettävästä maakunnallisesta IT:n hallintamallista. Käytännön kontribuutiona tutkimustuloksia voidaan hyödyntää maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutyössä, ja hallintamalliehdotus voidaan sovittaa eri maakuntien tarpeisiin. Teoreettisena kontribuutiona tutkimus tarjoaa uutta tietoa IT:n hallintatavoista Suomen julkisen sektorin ja erityisesti maakuntien kontekstissa, josta löytyy vähänlaisesti aiempaa tutkimusta.