”Lapsi on kokonaisuus ja seksuaalisuus osa häntä.” : varhaiskasvatusikäisten lasten seksuaalikasvatus varhaiskasvatuksen ammattilaisten näkökulmasta. - Jernberg, Satu (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää varhaiskasvatuksen ammattilaisten näkemyksiä varhaiskasvatusikäisten lasten seksuaalikasvatuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin varhaiskasvatuksen ammattilaisten näkemyksiä varhaiskasvatusikäisten lasten seksuaalikasvatuksesta kasvatuksen osa–alueena ja näkemyksiä seksuaalikasvatuksen toteutumisesta käytännön tasolla. Varhaiskasvatusikäisten lasten seksuaalikasvatus on vähän tutkittu aihe Suomessa ja kansainvälisellä tasolla. Tutkimus on toteutettu laadullisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimuksen aineisto koostui kuuden Suomessa asuvan varhaiskasvatuksen ammattilaisen puolistrukturoidusta teemahaastattelusta. Ammattilaiset työskentelivät päätyönään varhaiskasvatuksen piirissä. Aineisto analysoitiin laadullisella aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Tutkimuksen tavoitteena on saada varhaiskasvatusikäisten lasten seksuaalikasvatusta näkyvämmäksi osa–alueeksi ja auttaa ihmisiä ymmärtämään pienen lapsen seksuaalikasvatuksen tarpeellisuutta. Tutkimustulosten mukaan voidaan todeta, että varhaiskasvatuksen ammattilaisten näkemykset pienten lasten seksuaalikasvatuksesta kasvatuksen osa–alueena olivat kahtiajakautuneet henkilökohtaisen suhtautumisen, lasten seksuaalisen ilmaisun havainnoiden ja seksuaalikasvatuksen merkityksen suhteen. Tutkimustuloksien mukaan varhaiskasvatuksen ammattilaisten näkemykset varhaiskasvatusikäisten lasten seksuaalikasvatuksen toteutumisesta olivat samankaltaisia. Seksuaalikasvatus nähtiin haastavana osa–alueena toteutumisen suhteen virallisen ohjeistuksen, olemattoman tietopohjan ja ennakkoluulojen takia.