Ammattisijoittajien osakkeen arvonmääritys ja sijoituspäätöksenteko - Pölkki, Salla (2019)
Osakemarkkinoilla riski ja epävarmuus ovat aina läsnä, ja viime vuosina markkinat ovat kehittyneet nousujohteisesti. Tässä pro gradu -tutkielmassa tavoitteena on selvittää, miten viisi suomalaista ammattisijoittajaa arvostaa osakkeita, tekee sijoituspäätöksiä, ja mitkä tekijät vaikuttavat näiden sijoituspäätöksiin. Lisäksi selvitetään, onko arvopaperimarkkinoilla epävarmuuden lisääntyminen ja riskien kohoaminen vaikuttanut sijoittajien markkinoihin suhtautumiseen ja näkemyksiin riskistä. Tutkimus toteutetaan puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, joissa haastateltavilta kysytään näiden sijoitusstrategioista, yrityksen arvon määrittämisestä, vastuullisuuden merkityksestä, näkemyksistä markkinoiden ja yritysten riskistä sekä velkavivun käyttämisestä. Lisäksi haastatellut saavat vapaasti kertoa muista näkemyksistään osakemarkkinoihin ja sijoittamiseen liittyen. Aineiston tarkastelussa ja analyysissä hyödynnetään teemoittelua, ja aineistosta tehdään johtopäätöksiä ja tulkintoja aiheeseen liittyvien tieteellisten julkaisujen ja kyseisten teemojen mukaisesti. Tutkimustulokset osoittavat näiden viiden ammattisijoittajan olevan ensisijaisesti kiinnostuneita tuntemaan sijoituskohteensa mahdollisimman hyvin ja arvioimaan, millaiset tulevaisuudennäkymät niillä on. He etsivät mahdollisimman paljon tietoa eri lähteistä, jotta voivat arvioida, miten yritykset toimivat, ja onko niiden toiminta kannattavaa ja tuottoisaa nyt ja tulevaisuudessa. Suurin osa heistä myös hyödyntää yrityksen arvonmäärityksessä erilaisia arvonmääritysmalleja ja tunnuslukuja ja on valmis panostamaan siihen, jotta saa tukea sijoituspäätöksilleen. Sijoittajat ymmärtävät, ettei osakemarkkinoilla riskiltä voi välttyä, mutta pyrkivät kuitenkin hallitsemaan sitä mahdollisimman hyvin esimerkiksi hajauttamalla sijoituksiaan ja seuraamalla markkinoita aktiivisesti. He myös pyrkivät sijoittaessaan toimimaan kärsivällisesti ja kehottavat muita sijoittajia odottamaan pitkäjänteisesti sijoituskohteiden mahdollista, odotettavaa arvonnousua.