Skaalautuvuuden ongelmat ohjelmisto-ohjatussa tietoverkkoarkkitehtuurissa - Kapulainen, Juuso (2019)
Ohjelmisto-ohjattu tietoverkkoarkkitehtuuri on hiljalleen yleistyvä tietoverkkoarkkitehtuuri, joka pyrkii ratkaisemaan perinteisen arkkitehtuurin skaalautumattomuuden. Tässä tutkielmassa pyritään etsimään ohjelmisto-ohjatussa arkkitehtuurissa piileviä skaalautumisen haasteita. Skaalautumisen haasteet löytyivät arkkitehtuurin eriyttämiltä ohjaus- ja datatasoilta. Datatason haasteet keskittyivät lähinnä laitteiden prosessointikykyyn, kun taas ohjaustason ongelmat keskittyivät sekä prosessointikykyyn että tekniseen implementaatioon. Tutkimus toteaa ohjaustason olevan suurin mahdollinen skaalautumisen mahdollinen pullonkaula. Löytyneiden ongelmakohtien juurisyiden selvittäminen ja niiden lisätutkimus, sekä lopulta niiden selvittäminen ovat erittäin tärkeitä asioita ennen ohjelmisto-ohjatun verkkoarkkitehtuurin yleistymistä.