Käyttäjien sitouttamisen tärkeys yrityksen sosiaalisen median käyttöönotossa - Mäkinen, Aleksi (2019)
Organisaatioiden omat sisäiset yrityksen sosiaalisen median järjestelmät ja palvelut kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Niiden käyttö kasvaa, mutta samalla organisaatiot törmäävät ongelmiin, kuinka saada käyttäjät sitoutettua sen käyttöön. Tämän pro gradu-tutkielman tavoitteena oli tunnistaa tekijöitä, mitkä sitouttavat käyttäjiä yrityksen sosiaalisen median käyttöönotossa. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakennettiin innovaation diffuusioteorian ja teknologian omaksumismallin TAM pohjalta. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta innovaation diffuusioteorian mukaisia innovaation ominaisuuksia täydennettiin TAM-mallista tunnistettujen teknologian omaksumiseen vaikuttavilla tekijöillä. Tutkielman empiirisessä tutkimusosuudessa suoritettiin Jyväskylän Yliopiston tietojärjestelmätieteen ensimmäisen vuoden kandiopiskelijoille strukturoitu kyselytutkimus syksyllä 2018. Hyväksyttyjä vastauksia saatiin analysoitavaksi 85 kappaletta. Tutkittavien muuttujien välisiä yhteyksiä tarkasteltiin SPSS-ohjelman avulla toteutetulla lineaarisella regressioanalyysilla. Regressioanalyysissa vertailtiin saatujen summamuuttujien suhdetta käyttäjien sitouttamiseen. Empiirisen osion tulokset selittävät vain 37,4% käyttäjien sitouttamisen tekijöistä järjestelmän käyttöönotossa. Tulosten perusteella käyttäjän positiivinen asenne ja motivaatio ovat eniten käyttäjiä sitouttavia tekijöitä. Lisäksi käytön välttämättömyydellä on negatiivinen vaikutus sitouttamiseen järjestelmän käyttöönotossa. Epävarmuus käytöstä ja järjestelmän käyttö jäivät merkityksettömiksi tutkimuksessa.