Kuluttajien suhtautuminen mobiililaitteilla tapahtuvaan sijaintiin perustuvaan mainontaan - Ruhanen, Aleksi (2019)
Kuluttajakäyttäytymiseen vaikuttavien tekijöiden ymmärtäminen on keskeistä toimivan sijaintiin perustuvan mainonnan kehittämisessä. Ilman kuluttajan hyväksyntää mainonnan on vaikeaa saada viestiään perille kuluttajalle. Tutkimalla mainonnassa olevia tekijöitä saadaan muodostettua parempi kuva siitä minkälaista mainontaa kuluttajat haluavat vastaanottaa. Tämän tutkielman tarkoituksena on tunnistaa tekijöitä, jotka tekevät mobiililaitteilla tapahtuvasta sijaintiin perustuvasta mainonnasta kuluttajan toiveiden mukaista. Tutkimuksessa suoritettiin kirjallisuuskatsaus, jossa perehdyttiin mobiililaitteiden ja sijaintiin perustuvan mainonnan ominaisuuksiin sekä aikaisempiin mainonnan eri muotoja käsitteleviin tutkimuksiin. Kirjallisuuskatsauksen perusteella tunnistetaan kuluttajan kannalta merkittäviä tekijöitä, joita ilmenee sijaintiin perustuvassa mainonnassa. Tunnistettujen merkittävien tekijöiden testaamista varten kerättiin aineisto sähköisesti toimitetulla kyselytutkimuksella. Kyselytutkimus suunnattiin kaikille suomalaisille mobiililaitteiden käyttäjille, ja hyväksyttäjä vastauksia kerättiin 194 kappaletta. Aineisto analysoitiin SPSS- ja Excel-ohjelmistoilla. Tutkimus vertailee tunnistettuja kuluttajan kannalta merkittäviä tekijöitä keskenään. Tutkimuksen tuloksien mukaan tärkeimmiksi tekijöiksi muodostuivat pull-välitysmekanismi, yksityisyys, kuluttajan suostumus, viihteellisyys ja kohdentaminen. Kuluttajien asenne mainontaa kohtaan näyttäytyi neutraalina. Ärsyttävyys, informatiivisuus ja push-välitysmekanismi taas saivat alhaisen arvon, joka kertoo, ettei niitä nähty yhtä keskeisenä tekijänä mainonnassa. Saatujen tulosten nähtiin osittain tukevan aikaisempien tutkimusten tulosta, mutta osittain myös olevan niitä vastaan.