Tietokantateknologioiden kuumat aiheet vuosina 2008-2017 - Kiviranta, Matti (2019)
Tutkielman tarkoituksen oli selvittää tietokantateknologioiden kuumia aiheita tieteellisessä tutkimuksessa vuosina 2008 – 2017. Tarkasteluun valitut vuodet ovat tietokantateknologioiden voimakkaan murroksen vuosia ja siksi ne tarjoavat mahdollisuuden nähdä, miten muutos näkyy tieteellisessä tutkimuksessa. Menetelmänä on käytetty kirjallisuuskatsausta. Tutkielman selvitystyössä käytettiin Google Scholar –hakukonetta. Lisäksi apuna toimivat alalla tunnettuja konferenssijulkaisuja sekä teknisiä lähteitä sisältävät tietokannat, kuten International Conference on Very Large Data Bases (VLDB), IEEE Explorer ja ACM Digital Library. Materiaalista tunnistettujen avainsanojen suodatuksen ja luokittelun jälkeen oli mahdollista tunnistaa tutkimuksien kiinnostuksen kohteet. NoSQL-tietokantojen tulo markkinoille tutkimusvuosien aikana aiheutti huomattavan kiinnostuksen tutkimuksellisesti. Perinteisemmät relaatiotietokannat pitivät kuitenkin hyvin pintansa tässä otannassa. Suurimman yllätyksen tuloksissa tuotti tietoturvallisuuteen liittyvät aiheet, jotka nousivat esiin epätasaisesti. Keskelle kuumimpia vuosia osui otantaan kahden vuoden jakso, joiden aikana tietoturvallisuuteen liittyviä avainsanoja ei löytynyt ollenkaan.