Organisaatioidentiteettiä etsimässä : diskurssianalyysi Omnia muutoksessa henkilöstökyselystä - Sarja, Emilia (2019)
Organisaatiomuutos vaikuttaa organisaation toimintakulttuuriin, imagoon ja organisaatioidentiteettiin. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin Omnian organisaatiomuutosta organisaatioidentiteetin näkökulmasta käsin, sillä se vaikuttaa olennaisesti organisaation olemassaolon merkitykseen, organisaation kilpailukykyyn sekä henkilöstön hyvinvointiin. Tutkimuksen kohdeorganisaatio Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia koki valtavan organisaatiomuutoksen, kun vuonna 2015 Espoon Aikuislukio ja Espoon Työväenopisto yhdistyivät ammatillisen koulutuksen tarjoajaan Omniaan. Yhdistymisen myötä Omniassa käynnistyi laaja-alainen muutos, jonka myötä organisaation toimintaa alettiin uudistamaan kaikkien organisaation osa-alueiden osalta. Organisaatiouudistus astui voimaan vuoden 2017 alussa, kun Omniasta muodostui yksi oppilaitos. Lisäksi valtakunnallinen ammatillisen koulutuksen reformi, joka astui voimaan vuoden 2018 alussa on vaikuttanut omalta osaltaan Omnian toiminnan ja johtamisrakenteen kehittämiseen. Tutkielman tavoitteena on selvittää Omnian organisaatiomuutosten vaikutus organisaatioidentiteetin muutokseen. Tutkielmassa käytettiin valmista aineistoa, Omnia muutoksessa- henkilöstökyselyä, joka tehtiin Omnian henkilöstölle syksyllä 2016. Tutkielmassa analysoitiin diskurssianalyysi menetelmällä Omnia muutoksessa-henkilöstökyselyn vastauksia, joiden avulla löydettiin vastaus seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1.Miten ja millaisena organisaation nykytila kuvataan eli representoidaan aineistossa? 2.Mitä organisaatio- ja toimintakulttuurin uudistamiseen liittyviä diskursseja aineistosta löytyy? 3. Mitä organisaatioidentiteetin muutoksen johtamiseen liittyviä diskursseja aineistosta löytyy? Tutkielman tulosten perusteella Omnia näyttäytyy byrokraattisena ja hierarkkisena organisaationa, jonka johtamismalli on hyvin perinteinen. Johdon toiveet verkostomaisesta toimintatavasta ja henkilöstön näkemys organisaation jäykkyydestä ovat ristiriidassa keskenään, jonka myötä voidaan todeta, että henkilöstön ja johdon näkemys organisaation identiteetistä poikkeaa.