Heimatlos im eigenen Land : Die Erfahrung des Protagonisten im Werk von Jens Sparschuh Der Zimmerspringbrunnen. Ein Heimatroman - Hakala, Sonja (2019)
Tämän maisterintutkielman aiheena on valitsemani Jens Sparschuhin romaanin Der Zimmerspringbrunnen. Ein Heimatromanin päähenkilön, itä-saksalaisen Hinrich Lobekin kohtalo Itä- ja Länsi-Saksan yhdistymisen jälkeen. Tässä työssä tutkitaan, millä tavoin päähenkilö yrittää sopeutua uuteen Itä- ja Länsi-Saksan yhdistymisen jälkeiseen todellisuuteen ja miksi hän tuntee olevansa vailla kotimaata. Tämän tutkielman avulla saatu vastaus näihin kysymyksiin osoittaa, että 40 vuotta kestänyt jako Itä- ja Länsi-Saksaan jätti isoja jälkiä molempien valtioiden kansalaisten tietoisuuteen. Molempien valtioiden kansalaiset saivat erilaiset sosialisaatiot ja heille iskostettiin erilaiset arvojärjestelmät. Tämä johtui siitä, että itä- ja Länsi-saksalaiset varttuivat kahdessa vastakkaisessa talous- ja yhteiskuntajärjestelmässä sekä erilaisissa kulttuureissa. Valitsemani romaanin päähenkilön kohtalo heijastaa monien entisen Itä-Saksan kansalaisten kohtaloa. Siitä syystä Der Zimmerspringbrunnen. Ein Heimatroman on tunnustettu paraapeliksi eli vertauskuvaksi, joka kuvastaa Itä-saksalaisten identiteettikriisiä vuoden 1989 jälkeen.