Effects of exercise intervention on gait kinematics and lower limb function of adolescents and young adults with cerebral palsy - Peltoniemi, Mika (2019)
CP-vamma kulkee ihmisen mukana koko elämän ajan varhaislapsuudesta aikuisuuteen, sillä täysin parantavaa keinoa aivovaurion korjaamiseen ei ole löydetty. Ongelmat näyttäytyvät erityisesti liikkumisessa ja muussa motorisessa toiminnassa. Kasvun myötä cp-vamman oirekuva muuttuu, jonka myötä moniammatillisia kuntoutuskeinoja on kehitetty cp-vammaisten toimintakyvyn ja yleisen terveyden tukemiseksi. Liikunnallisen kuntoutuksen on todettu tutkimuksissa parantavan cp-vammaisten lihasvoimaa, kävelykykyä ja kestävyyskuntoa. Uusien cp-vammaisten liikuntasuositusten mukaisesti tehtävää kävelyharjoittelua ja voimaharjoittelua yhdistämällä ajatellaan saatavan hyötyjä kävelynopeudessa, kävelyn kinematiikassa ja kävelykyvyssä laajemmin kuin pelkästään yhden tyyppisellä harjoittelulla. Lisäksi 3D-kävelyanalyysin avulla voidaan suunnitella voima- ja kävelyharjoittelu yksilöidysti. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella kahdesta kolmeen viikkoharjoitusta sisältävän yksilöidyn kolmen kuukauden liikuntaintervention vaikutuksia alaraajojen kävelyn kinematiikkaan, voimatasoihin ja kävelysuorituskykyyn kolmella cp-vammaisella.