Kehittämistutkimus : käyttäjäkokemus digitaalisen oppimisympäristön suunnittelussa - Åke, Jarmo (2019)
Digitaalisen oppimisympäristön suunnittelu- ja tuotantoprosessit sisältävät useita eri vaiheita ja määritelmiä sekä teknologian että myös pedagogiikan näkökulmista. Oppimisympäristön käsite on monimuotoinen ja laaja, tekniset ympäristöt ja Web-pohjaiset yhteisöt kehittyvät jatkuvasti, oppimista voi tapahtua kaikkialla, käyttäjillä on erilaisia tarpeita ja henkilökohtaistamisen tarve kasvaa yhä enemmän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa kehitysehdotuksia vuorovaikutteisen digitaalisen oppimisympäristön käyttäjäkeskeiselle suunnittelulle. Tarkoituksena on myös selvittää, miten luodaan yhteinen ymmärrys kohde-oppilaitoksen digitaaliselle oppimisympäristölle nimeltään Verkkokampus, sekä miten käyttökokemuksellinen suunnittelu ja toteutus on ollut osana kehittämistyötä ja miten käy-tettävyystestauksia on toteutettu. Tutkimuksessa pohditaan myös, miten saadaan oppilaitoksen digitaalinen ympäristö luomaan käyttäjille arvoa niin, että sen käyttö on mahdollisimman luontevaa ja vaivatonta. Tutkimus toteutetaan kehittämistutkimuksena, jossa tarkoituksena on luoda kehittämistuotoksia, joita oppilaitokset voivat hyödyntää digitaalisen oppimisympäristön kehitystyössä.