Change management in information systems : viewpoints from a professional services firm - Korhonen, Aleksi (2019)
Muutosjohtaminen on organisaatioille tärkeä tehokkuutta ylläpitävä ja toimintoja kehittävä osa-alue alati muuttuvassa maailmassa. Nykypäivänä tämä korostuu etenkin tietojärjestelmäprojekteissa tiedon ja toimintojen siirtyessä yhä enenevissä määrin sähköisiksi kiihtyvän digitalisaation vuoksi. Tässä tutkimuksessa pyrittiin luomaan lisätietoa onnistumisen avaintekijöistä liittyen muutosjohtamiseen tietojärjestelmätieteissä. Tutkimustapana käytettiin laadullista haastattelututkimusta, jossa haastateltiin valikoituja muutosjohtamis- ja tietojärjestelmäasiantuntijoita. Kerättyä tietoa käytettiin muodostamaan onnistumisen avaintekijöitä muutosjohtamisessa tietojärjestelmätieteissä, joita verrattiin jo kirjallisuudessa tunnistettuihin onnistumisen avaintekijöihin. Tässä tutkimuksessa havaittiin usean jo tunnistetun onnistumisen avaintekijän olevan olennaisia, minkä lisäksi pystyttiin tunnistamaan uusia onnistumisen avaintekijöitä ja muita muutoshallinnan osa-alueita, joihin on tärkeä panostaa jotta tietojärjestelmiin liittyvä muutoshallinta on kokonaisuudessaan onnistunut. Lisäksi havaittiin, että organisaatiot eivät hyödynnä muutosjohtamisen malleja säännöllisellä tavalla, vaan jonkinlainen hallintamalli luodaan usein muutoskohtaisesti.