Affekteihin ja emootioihin perustuvien kommunikaatiosignaalien havaitseminen ja tulkitseminen konenäköä hyödyntäen - Nyrhinen, Riku (2019)
Ihmisten sisäsyntyinen kyky ymmärtää monimutkaisia tunteita ja niiden ilmaisua on arvokas non-verbaalisen viestinnän taito, jonka hallitseminen reaalimaailman tehtävissä toisi älykkäille tietokoneille ja roboteille uusia mahdollisuuksia toimia osana ihmisyhteisöä. Tutkielmassa perehdytään signaaleihin, joita ihmiset tuottavat pääosin ilmeillä ja eleillä, ja konenäön nykytilanteeseen niiden havaitsijana. Tutkielmassa perehdytään alan kirjallisuuteen ja merkittävimpiin saavutuksiin ja pohditaan niiden kautta, millainen tulevaisuus tunneälyn omaavilla koneilla on.