Euroopan Unionin toinen maksupalveludirektiivi : rajapintojen avaamiseen liittyvät haasteet pankkien kannalta - Heiskanen, Lauri (2019)
Tämä tutkielma tarkastelee kirjallisuuskatsauksen muodossa pankeille koituvia haasteita, joita toisen maksupalveludirektiivin vaatimukset niille aiheuttavat. Toisessa maksupalveludirektiivissä määritetään, että pankkien on avattava rajapintojaan kolmansien palveluntarjoajien käytettäväksi. Euroopan Unioni pyrkii näin lisäämään kilpailua ja innovaatioiden määrää maksupalvelumarkkinoilla. Pankkien on pystyttävä uudistamaan tietojärjestelmiään ja luotava uusia integraatioita toteuttaakseen direktiivin vaatimukset. Lisäksi pankit joutuvat vastaamaan koventuvaan kilpailuun kolmansia palveluntarjoajia vastaan, jotka pyrkivät kasvattamaan markkinaosuuttaan maksupalvelumarkkinoilla. Tärkeimpiä esille tulleita uhkia pankeille olivat: tietoturvan heikentyminen, markkinaosuuden pienentyminen maksupalvelumarkkinoilla ja tilitietojen omistajuuden jakaminen. Merkittävimmät tunnistetut heikkoudet pankkien osalta olivat: vanhentuneet tietojärjestelmät, jäykkyys vastata muutokseen, asiakaslähtöisyyden heikko taso toimintatavoissa, haasteet toteuttaa kokeilevaa kehityskulttuuria, liiketoimintaympäristön tarkka sääntely ja valvonta sekä asiakkaiden niille asettamat korkeat vaatimukset turvallisuuden näkökulmasta. Tulosten perusteella pankit ja kuluttajat pystyvät paremmin valmistautumaan markkinoilla tapahtuvaan muutokseen. Alan tutkimuksien kannalta tämä tutkimus kokoaa aiheen kirjallisuuden kokonaisuudeksi, ja esittelee tehdyt löydökset viitekehyksessä. Löydökset esitetään yleisellä tasolla ja tämän tutkimuksen tulosten syventämiseksi käytäntöön olisi hyvä saada empiiristä jatkotukimusta. Tätä aihetta on tutkittu tietojärjestelmätieteessä vielä suhteellisen vähän, vaikka se on ajankohtainen ja merkittävä tutkimuskohde. Tämän tutkimuksen tutkimustulokset vastaavat tutkimuskysymykseen: mitä haasteita toisen maksupalveludirektiivin velvoite rajapintojen avaamisesta aiheuttaa pankkien liiketoiminnalle?