Finland-based immigrants’ perceptions of the benefits from arts in cultural adaptation - Lehtelä, Emilia (2019)
Tutkimus käsittelee aktiivisesti taiteiden parissa Suomessa toimivien maahanmuuttajien kirjallisia haastattelutuloksia. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää heidän mielipiteitään omasta taiteiden ja sopeutumisen välisestä suhteestaan Suomessa asumisensa aikana. Haastatteluihin otti osaa kuusi taiteilijaa, ja vastauksia tutkittiin diskurssianalyysin ja teema-analyysin avulla. Tuloksia verrattiin teorioihin, jotka keskittyvät sosiaaliseen identiteettiin ja sopeutumiseen. Tuloksista selviää, että moni haastatelluista maahanmuuttajista on kohdannut haasteita paikallisessa kulttuurissa ja yhteisössä. Monet haastateltavista kertoivat huolehtineensa mahdollisuuksistaan jatkaa aktiivista taiteiden tekoa Suomessa. Aiempia kokemuksia muutosta Suomen ulkopuolisiin maihin kuvailtiin mahdolliseksi johtimeksi heidän nykyisiin identiteetteihinsä ja piirteisiinsä. Haastateltavien vastaukset käsittelivät suurelta osin vaikeutta kielen ja paikallisessa yhteisössä sosialisoimisen kanssa. Taiteiden hyödyt sopeutumisessa tulivat esiin arvokkaina heidän kuvauksissaan. Lisäksi taiteiden kerrottiin auttaneen heitä yhteisön ja sosialisoinnin haasteissa. Lopuksi näyttää, että sosialisoinnin ja kulttuurin koetuista haasteista huolimatta haastateltavat kuvailivat sopeutuneensa onnistuneesti Suomeen. Heidän mukaansa se johtui heidän luovasta työstään, sillä se antoi heille mahdollisuuden olla useammin tekemisissä paikallisten kanssa. Tämän seurauksena heidän oli helpompi tulla osaksi paikallista yhteisöä.