Tetracycline resistance genes in aquaculture with a focus on inactivation enzyme-coding tet(X) - Nurminen, Valtteri (2019)
Bakteereilla esiintyvä antibioottivastustuskyky on ollut maailmanlaajuisessa kasvussa sekä puheenaiheena että terveydenhuollon ongelmana. Yksi vastustuskyvyn lähteistä löytyy kalankasvatuksesta. Kalojen tauteja hoidetaan ihmisten lääkitsemiseen käytettävillä antibiooteilla, jotka luovat valintapainetta vesistön bakteereihin. Kalankasvatuksessa yleisesti käytettäviin antibiootteihin kuuluvat tetrasykliinit, lääkeryhmä, joka rampauttaa mikrobin proteiinisynteesijärjestelmän. Uuden sukupolven tetrasykliineihin kuuluva tigesykliini on yksi viimeisen linjan antibiooteista, joita käytetään bakteeri-infektion hoitoon silloin, kun mikään muu lääke ei toimi. Tutkimuksessa mitattiin Keski-Suomessa sijaitsevien kalankasvatuslaitosten sisään- ja ulostulovesistä vastustuskykyisten bakteerien, sekä kolmen resistenssigeenin, tet(A):n, tet(C):n ja tet(X):n määriä. Mainituista geeneistä tet(X) koodaa entsyymiä, joka kykenee inaktivoimaan suurinta osaa tetrasykliineistä, mukaan lukien tigesykliiniä. Tämän vuoksi suoritettiin myös kasvatuskokeita, joissa tarkasteltiin, miten tet(X):n sisältävän bakteeri-isolaatin, SK7:n, läsnäolo vaikutti tetrasykliiniherkän Escherichia coli -kannan DH5α kasvuun tetrasykliinimaljoilla. Tulosten perusteella voitiin todeta, että sekä vastustuskykyisten bakteerien että resistenssigeenien määrä oli selvästi suurempi poistovedessä sisääntuloveteen verrattuna. Lisäksi tet(X)-geeniä käyttävän SK7:n läsnäolo salli DH5α:n kasvun tetrasykliinimaljoilla. Näin ollen on mahdollista, että tiukasta antibioottien käyttöä koskevasta lainsäädännöstä huolimatta antibioottiresistenssi voi kehittyä luonnonpopulaatioissa kalankasvatuksen seurauksena.