”Michael Visagie-40-CM-NFA” : analyzing the ethnicity of the main character in J.M. Coetzee's Life & times of Michael K (1983) - Pylvänäinen, Juho (2019)
Nobel-voittaja J.M. Coetzeen vuonna 1983 julkaistu Life & Times of Michael K on yksi kuuluisimmista apartheidia kritisoineista teoksista. Vaikka päähenkilö joutuukin jatkuvasti sorron kohteeksi apartheidin aikaisessa Etelä-Afrikassa, hänen etnisyyttään ei paljasteta suoraan. Michael K:n ulkonäöstä kerrotaan vain, että hänellä on huulihalkio ja ainut viittaus hänen etnisyyteensä tapahtuu koodina. Romaania on analysoitu monesti aiemminkin, mutta luennat ovat perustuneet ennakko-oletuksiin Michael K:n etnisyydestä. Tutkimuksessa Coetzeen romaania analysoidaan lähiluvun keinoin. Michael K:n kokemuksia verrataan Leonard Thompsonin Etelä-Afrikan historiaa käsittelevän teoksen apartheidista kertoviin osiin. Tavoitteena on osoittaa, että romaanin päähenkilöä syrjitään, ja että hän kuuluu alempaan sosiaaliseen luokkaan. Luenta toi esiin Michael K:ta lähes jatkuvasti häiritsevän syrjinnän ja heikon sosiaalisen aseman. Analysoidut tekijät voisivat yksinään sopia myös valkoiseen identiteettiin, mutta niiden yhteisvaikutus viittaa äärimmäisen vahvasti ei-valkoiseen identiteettiin. Tarkkaa määritelmää päähenkilön etnisyydestä on kuitenkin mahdotonta romaanin tiedoilla tehdä.