Lohkoketjuteknologian käyttötapaukset toimitusketjun hallinnassa - Rautio, Markus (2019)
Lohkoketjuteknologia on ollut yksi puhutuimmista teknologioista viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lohkoketjuteknologian ominaispiirteet on koettu mahdollisuudeksi parantaa useiden eri alojen ohjelmistoarkkitehtuuria. Toimitusketjut ja sen hallinta on ollut yksi puhutuimmista lohkoketjuteknologian mahdollisista käyttötarkoituksista osana toimitusketjun arkkitehtuuria. On tärkeää muodostaa lohkoketjuteknologiaan pohjautuvien toimitusketjun hallinnan käyttötapauksien kattava katsaus, jotta saadaan kokonaisvaltaisempi käsitys sen nykytilanteesta. Lisäksi on tärkeää, muodostaa käsitys siitä, mille liiketoiminta-aloille käyttötapaukset ovat hajautuneet, jotta voidaan nähdä mahdollinen adaptoitumisen potentiaalinen kohdistuminen. Lohkoketjuteknologialla on vielä useita haasteita kehityksessään, mutta sen ominaispiirteet tuovat tutkimuksien mukaan isoja hyötyjä aloille, jotka tarvitsevat läpinäkyvää, muuttumatonta ja luottamuksellista elektronista kirjanpitoa. Lohkoketjuteknologia on löytänyt useita käyttötarkoituksia osana toimitusketjun hallintaa, joita tässä kirjallisuuskatsauksessa esitellään. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on esitellä lohkoketjuteknologian käyttötapauksia toimitusketjun hallinnassa ja sen jakautumisesta eri liiketoiminta-aloittain. Kirjallisuuskatsauksessa hyödynnetään laajasti materiaalia verkkosivustoilta, dokumenteista ja ei-tieteellisistä artikkeleista, tieteellisten tutkimuksien tueksi, jotta aiheesta saadaan mahdollisimman kattava kokonaiskuva.