Kuunteleva johtaminen : kirjallisuuskatsaus vuosina 2005–2016 julkaistuihin tutkimuksiin - Lindroth, Marianne (2019)
Tämä puheviestinnän maisterintutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena oli selvittää ja jäsennellä, millaista tutkimusta kuuntelevasta johtamisesta on tehty vuosina 2005–2016. Tavoitteena oli selvittää, mitä kuuntelemisesta tiedetään johtamisen kontekstissa ja myös tehdä yhteenvetoa tutkimuslöydöksistä. Katsaus tehtiin kirjallisuuskatsauksen periaatteiden mukaisesti. Artikkelit haettiin kolmesta laajasta tietokannasta ja aineisto koostui kahdestakymmenestä vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista. Artikkeleiden teemoittelun ja analysoinnin jälkeen niistä tehtiin vielä yhteenvetoa integroivan kirjallisuuskatsauksen menetelmän periaatteita hyödyntäen. Kuuntelevasta johtamisesta oli tehty kvalitatiivista, kvantitatiivista, monimenetelmällistä ja teoreettista tutkimusta sekä kirjallisuuskatsauksia. Tämä kirjallisuuskatsaus osoitti, että menetelmävalikoimasta puuttuivat kokonaan haastattelututkimukset. Lisäksi katsaus osoitti, että kuuntelevan johtamisen tutkimus on ollut aikavälillä 2005–2016 melko hajanaista. Kuuntelemisen merkitys osana tehokasta ja tarkoituksenmukaista viestintää korostuu, mutta muuten tutkimusaihe kaipaa vielä syventämistä.