Impact of social features on player retention in free-to-play mobile games - Kitola, Mikael (2019)
Ilmaiseksi ladattavien ns. free-to-play -pelien ansaintamalli perustuu virtuaalisten hyödykkeiden myymiseen, mainoksiin, tai molempiin. Pelaajalta on siis mahdollista saada tuloja tämän koko käyttöelinkaaren ajalta. Pelaajien pitäminen saman pelin parissa viikkojen, kuukausien tai vuosien ajan on kuitenkin haastavaa. Sosiaalisten toiminnallisuuksien, jotka mahdollistavat pelaajien välisen vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin pelin sisällä, lisäämisen on väitetty edesauttavan pelaajien pysymistä pelin parissa. Tässä tutkimuksessa luodaan katsaus käytön jatkumiseen tietojärjestelmätutkimuksessa ja sosiaalisen kanssakäymisen suhdetta peleihin. Mobiilipelien sosiaalisten toiminnallisuuksien käytön ja käyttäjäpysyvyyden välistä suhdetta selvitetään logistisen regressioanalyysin keinoin. Tutkimuksessa hyödynnetään käyttäjäanalytiikkalokeja kahdesta kaupallisesta free-to-play -mobiilipelistä. Kahdesta tutkitusta pelistä toisessa sosiaalisten toiminnallisuuksien käyttö ensimmäisen viikon aikana edesauttoi selvästi käyttäjän pysymistä pelin parissa vielä kuukauden jälkeen ensimmäisestä pelisessiosta. Toisessa pelissä vastaavaa yhteyttä ei löytynyt. Molempien pelien osalta pelin parissa vietettyjen päivien määrä ensimmäisen viikon aikana edesauttoi pysymistä pelin parissa. Sosiaalisten toiminnallisuuksien lisääminen ei siis välttämättä johda pelikehittäjän kannalta toivottuihin tuloksiin, mutta ainakin joissain olosuhteissa sosiaaliset toiminnallisuudet edesauttavat käyttäjien pysymistä pelin parissa.