Kriittisten järjestelmien ohjelmointi - Jolkkonen, Tomi (2019)
Kriittiset järjestelmät teho-osastoilla, ydinvoimaloissa, avaruudessa ja muissa, jopa vihamielisissä ympäristöissä, suunnitellaan selviytymään yllättävistäkin tilanteista. Laitteet tai ohjelmat eivät tällaisissa paikoissa voi kaatua ongelmatapauksissa, tai siitä voi seurata hengenvaarallisia ketjureaktioita. Tällaisten järjestelmien, laitteiden ja ohjelmien suunnittelu on eittämättä tarkkaa työtä ja sisältää monia hyväksi todettuja käytäntöjä, joita voisi hyödyntää muissakin asiayhteyksissä. Tämä tutkielma ottaa kantaa tähän laajaan aihepiiriin rajatun kirjallisuuskatsauksen avulla. Tavoitteena on ymmärtää paremmin ohjelmistoja ja ohjelmointia kriittisissä järjestelmissä sekä niihin liittyviä yleisimpiä käytäntöjä, virheitä ja ohjeistuksia. Tuloksena on yhteenveto pääkohdista, joilla ohjelmointityötä voi kehittää paremmaksi kaikilla toimialoilla. Lisää tutkimusta voisi tehdä toimialakohtaisesta ohjelmoinnista, koska eri aloilla (vrt. lääketiede vs. pelit) on omat hyväksi todetut käytäntönsä, jotka eroavat toisistaan.