Yhdessä toimien : sosiaalityön rooli monitoimijuuden osapuolena - Pyötsiä, Jenni (2019)
Sosiaalityössä tehdään laajasti yhteistyötä eri toimijoiden, kuten asiakkaan, hänen läheistensä sekä eri ammattialojen ja kolmannen sektorin kanssa. Monitoimijuus on määritetty eri laeissa sosiaalityöhön kuuluvaksi työmuodoksi, mikä velvoittaa sosiaalityötä tekemään yhteistyötä muiden tahojen kanssa. Tutkimuksen tehtävänä on selvittää millaisena sosiaalityön rooli monitoimijaisessa yhteistyössä näyttäytyy aiempien tutkimusten kautta tarkasteltuna. Lisäksi tutkimuksessa huomioidaan sosiaalityön onnistumiseen johtavia menestystekijöitä monitoimijaisessa yhteistyössä. Tutkimusaineisto kerättiin kansainvälisistä ja kotimaisista kokonaisuudessaan sähköisesti saatavilla olevista artikkeleista aikaväliltä 2008–2018. Tutkimusmenetelmänä käytettiin integroitua kirjallisuuskatsausta. Tutkimuksen teoreettis-käsitteellisessä osiossa kuvataan miten asiakkaiden, ammattilaisten ja muiden eri toimijoiden välinen yhteistyö ymmärretään tässä tutkimuksessa. Tutkimustulokset osoittavat, että sosiaalityön rooli monitoimijuudessa on toimia määrätietoisen toiminnan edistäjänä ja koordinoijana. Määrätietoinen toiminta sisältää oman osaamisen tunnistamisen, päämääräsitoutuneisuuden ja kokonaisuuksien hallinnan, jotka mahdollistavat monitoimijuuden onnistumisen. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että sosiaalityöllä on osaaminen monitoimijuuteen ja tämä on tärkeää tuoda vahvemmin esille muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden muutoksessa. Johtopäätöksenä voidaan esittää, että sosiaalityön rooli monitoimijuudessa rakentuu monesta eri osa-alueesta sekä osatekijästä. Monitoimijuus työmuotona haastaa osallisia eri tavoin. Sosiaalityön rooli kokoajana edesauttaa monitoimijuuden onnistumista. Onnistumiseen vaikuttavat tekijät tulee olla tiedossa, jotta pystytään ylläpitämään jo olemassa olevia menesystekijöitä sekä huomioimaan tarvittavat kehittämiskohteet